prijsuitreiking mooiste fluisterende molen

Woensdag 6 juli vond de prijsuitreiking aan de winnaar van de mooiste Fluisterende Molen plaats in ’t Zand te Schagen. Wethouder Puck de Nijs heeft de prijs uitgereikt aan de voorzitter Jaap Zeeman en zijn kleinzoon Sico Zeeman.

Het landelijke themajaar Ode aan het Landschap is vorig jaar in samenwerking met zes andere regio’s en het NBTC gestart om het veelzijdige Nederlandse landschap te vieren. In Noord-Holland zijn in 2021 veel projecten op het gebied van kunst, cultuur, fiets- en wandelroutes en podcasts gelanceerd om in Noord-Holland het landschap te vieren. Het project: Het Geheim Genootschap van de Fluisterende Molens is een van de overkoepelende projecten. 22 Molens zijn onderdeel van de 160 historische molens in het Noord-Hollandse landschap. Honderd jaar geleden raakten ze, door de komst van stroom en stoom, in onbruik. Maar dezelfde molens kunnen ook een oplossing bieden voor de uitdagingen van de toekomst. Zij vertellen het verhaal van het omringende veranderende landschap in verleden, heden en toekomst. De 22 Fluisterende Molens zijn verspreid over de hele provincie, in zeven te fietsen routes en ze vertellen het verhaal over het veranderende landschap in een 22 delige podcast. Hieraan werkten Roos Schlikker en Huub van der Lubbe mee.

Vanaf dit jaar kunnen bewoners en bezoekers de Fluisterende Molens bezoeken om ook de Challenge aan te gaan. Aan de hand van 286 leuke weetjes en vragen over de molens, het landschap, heden, verleden en toekomst kunnen deelnemers punten verzamelen.

Via een speciale actie konden deelnemers van 7 april tot 8 juni naar de hoofdprijs dingen: een gratis overnachting in een molen! De deelnemers hebben tevens gestemd op de mooiste Fluisterende Molen. Dat is met stip op 1: de Molen de Hoop in ’t Zand te Schagen.

Foto’s: Fred Peerdeman

Je kunt nog steeds meedoen aan de Fluisterende Molens Challenge. Een mooi zomers uitje voor familie en vrienden. Pak net als Roos Schlikker je fiets en geniet van wat Noord-Holland te bieden heeft aan prachtige molens!

Meer informatie: www.fluisterendemolens.nl

Scroll naar boven