‘Het geheim genootschap van de 21 fluisterende molens’

Luister naar de molens, zij wijzen ons de weg

 

Het geheim genootschap van 21 molens in Noord-Holland

Al eeuwenlang zijn de Noord-Hollandse molens iconen van trots op onze cultuurhistorie. Ooit waren ze de duurzame motoren achter de vormgeving van ons land. Maar tegenwoordig kijken ze vaak enigszins werkloos toe naar de problemen die wij vandaag de dag in ons landschap ervaren. In het kader van het Themajaar Ode aan het Landschap zullen 21 molens in Noord-Holland zich verenigen. Ze vormen een geheim genootschap. Met hun fluistering zullen ze ons verhalen uit het verleden vertellen, om ons te inspireren het Noord-Hollands landschap van de toekomst vorm te geven. Luister naar de molens. Zij wijzen ons de weg.

Het geheim genootschap van 21 molens geeft ons een routekaart door de provincie. Met die routekaart kunnen bezoekers vanaf 27 maart op ontdekkingstocht via de molens in het Noord-Hollands landschap. Via een app kunt je verhalen van molens activeren. In het landschap rond die molens zijn plekken te vinden waar nieuwe oplossingen gevraagd worden. Op die plekken zijn ook verhalen te activeren. Al deze verhalen samen vormen de podcast van ‘het geheime genootschap van 21 molens’.

De podcast kunt je thuis beluisteren. Je kunt op de fiets langs de molens om zelf het land en de verhalen te ervaren. Of je kunt op ontdekkingstocht in de omgeving van de molen.

Credits: Naam Fotograaf

Wie en wat?

Vanaf 27 maart is de podcast online en is er een speciale ‘genootschap van 21 molens’-routekaart in de IZI-travel app beschikbaar.

De podcast zal worden gepresenteerd door columnist Roos Schlikker. Roos fietst, zoals ze dat wekelijks doet, door het Noord-Hollandse landschap en vraagt zich af hoe het landschap van haar kinderen en kleinkinderen eruit zal moeten zien. Is er dan nog wel een landschap? Of staan we met onze voeten in het water? De 21 molens wijzen haar de weg en zo ontmoet ze 21 markante bewoners,  landschapsarchitecten, cultuurhistorici, schrijvers en kunstenaars waar ze gesprekken mee voert in het landschap.

 

Het grote verhaal van de 21 molens wordt gebaseerd op de Kaart van Nederland 2120 die mede door ruimtelijk ontwerper Michaël van Buuren van de Wageningen University (WUR) is samengesteld. Zoals we trots zijn op hoe de molens ons land in het verleden vorm gaven, willen we over 100 jaar ook trots zijn op de manier waarop we op een andere manier met het landschap samen leven en oplossingen vinden voor hedendaagse opgaven. Dat is het verhaal van die kaart

Scroll naar top