‘Het geheim genootschap van fluisterende molens’

Het Geheim Genootschap van molens in Noord-Holland

Al eeuwenlang zijn de Noord-Hollandse molens iconen van trots op onze cultuurhistorie. Ooit waren ze de duurzame motoren achter de vormgeving van ons land. Maar tegenwoordig kijken ze vaak enigszins werkloos toe naar de problemen die wij vandaag de dag in ons landschap ervaren. In het kader van het Themajaar Ode aan het Landschap hebben 21 molens in Noord-Holland en 1 in Utrecht zich verenigd. Ze vormen een geheim genootschap. Met hun fluistering vertellen ze ons verhalen uit het verleden, om ons te inspireren het Noord-Hollands landschap van de toekomst vorm te geven. Luister naar de molens. Zij wijzen ons de weg.

Fluisterende molens podcasts en routes

Volg Roos Schlikker op haar fietstocht langs het Geheim Genootschap van Fluisterende Molens en ontdek heden, verleden en toekomst van het Noord-Hollandse landschap. 

Er zijn 22 molens, verdeeld over 7 routes. Beluister losse afleveringen, of nog beter: volg zelf één van de routes met de IZI-travel app. Een uitje voor het hele gezin. 

Luister naar de molens, zij wijzen ons de weg

 

Wij molens in Noord-Holland maakten het land.

Streden tegen het water. Veroorzaakten een industriële revolutie en lieten de economie bloeien. We voedden de bevolking. Tot er een nieuwe industriële revolutie kwam. Zo’n 100 jaar geleden raakten wij, de molens, werkloos door stoom en stroom. Velen van ons verdwenen. De overlevers werden vaak toeristische trekpleisters. Soms dachten wij zelfs dat wij niet meer waren dan een prachtig relikwie uit een rijk verleden. Maar… Er zijn nieuwe uitdagingen in het landschap. Het water stijgt. De verandering van het klimaat bedreigt de voedselvoorziening. De mens moet nadenken over het landschap. Over hoe Noord-Holland er over 100 jaar uit moet zien. En misschien is windkracht, onze specialiteit, wel dé oplossing?

Daarom dagen wij je uit om ons te bezoeken.

En om vanuit ons, de molens, het landschap opnieuw te ontdekken. We vertellen je spannende verhalen over het verleden. Over hoe mensen zich organiseerden. Hoe ze succes hadden. En verliezen leden. Over hoe het landschap veranderde. Je ontmoet mensen die vandaag de dag aan het landschap werken en nadenken over de toekomst. Kortom: we vertellen je over heden, verleden en toekomst. Omdat het verleden nu eenmaal een spiegel is van de toekomst. En die spiegel willen wij zijn.

Credits: Naam Fotograaf

Hoe doen we dat?

We vormen een route. Op je mobiele telefoon. Van het noorden van de provincie tot en met het Gooi. Van de zoute naar de zoete kust. Op die route kun je een podcast beluisteren met verhalen uit het heden en verleden en krijg je vergezichten over de toekomst van de provincie. Je hoeft niet alleen te reizen. In de podcast reist Roos Schlikker (presentator, columnist en schrijver) met je mee. Je kunt ook zelf aan de slag.  Als je de molens bezoekt kun een game spelen over de molen in het landschap. Hoe meer molens je bezoekt hoe hoger je score is.

Scroll naar boven