Uitgelicht

Ontdek hoe de Noord-Hollanders al eeuwenlang leven met het water, waar een verdronken dorp wordt gevonden en de dijken de mensen beschermen. Waar de veelzijdigheid van het landschap overweldigt, kunstenaars  inspireert en waar de molens fluisteren. Reis mee door de tijd naar het verleden en naar de toekomst. Ontdek hoe het landschap verbindt, met de elementen, met anderen en met jezelf. Stap in het landschap, laat je omarmen, beleef het met al je zintuigen. Via kunstprojecten, tentoonstellingen en excursies. Hier een kleine greep uit al dat moois.

Kan de identiteit van het landschap een drager zijn voor opgaven zoals energietransitie, agrarische transformatie, woningbouw en toerisme? Ode aan het Landschap Noord-Holland en Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland organiseren drie landschapstalks in het kader van het themajaar 

In 2021 gaan 21 molens – verspreid door het landschap – samen een ander verhaal vertellen. Een verhaal over het Noord-Hollands landschap en de Noord-Hollanders. Over verleden, heden en toekomst.

Als de dijk er niet was, zou je nu natte voeten hebben. Misschien zou het water om je middel klotsen. Of zelfs tot aan de lippen staan. Een goede dijk is van levensbelang. De zee is onbetrouwbaar, de waterwolf ligt altijd op de loer.

Dwalen door de zalen van het Stedelijk Museum Alkmaar en verdwalen in landschapspark de Nollen in Den Helder geven een totaal inzicht van het werk van kunstenaar Rudi van de Wint

FotoFestival Naarden in de vesting van Naarden. Na 30 jaar is het festival uitgegroeid tot het belangrijkste fotofestival van Nederland. Toonaangevend, compleet, hoge kwaliteit en prikkelend zijn sleutelwoorden die het FotoFestival Naarden kenmerken.

De ontwikkeling van het landschap van Noord-Holland en de rol van de mens hierin door de eeuwen heen. Museum Huis van Hilde neemt je mee op een tijdreis door het Noord-Hollandse landschap.

Het gebied van het Oer-IJ  – dat zich in het kustgebied uitstrekt van Bergen tot voorbij Velsen en naar binnen naar Amsterdam, vertelt de oer geschiedenis  van het landschap en de eerste bewoners. Met deze Oer-IJ Expeditie maak je kennis met dit landschap.

Het best bewaarde geheim van Amsterdam? Het indrukwekkende polder- en moerasland ten noorden van de stad: Laag Holland. Een bijzonder gebied met historische dorpjes, spannende sloten en meren, en natuurparels met veel water- en weidevogels

In 2021 is het honderdvijftig jaar geleden dat Claude Monet in de Zaanstreek werkte. “De Zomer van Monet” is een start van een blijvende, voelbare en zichtbare verbinding en beleving van Monet en Zaanstad

Karavaan, buitengewoon theater is gespecialiseerd in podiumkunsten op locatie. Het jaarlijkse Karavaan Festival vindt plaats in de regio rond Alkmaar en organiseert voorstellingen in de stad Alkmaar en het omringende landschap.

Werelderfgoed Waddenzee is verkozen tot ‘Mooiste natuurgebied’. De Waddenzee is één van de laatste grote getijdengebieden waar natuurkrachten hun gang kunnen gaan. Iedere keer wanneer je er komt, is het anders.

In het Noord-Hollands landschap liggen twee bijzondere waterlinies, de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen worden ze de Hollandse Waterlinies genoemd.

Scroll naar boven