Ode aan de weidemolens

Unieke weidemolens

Op de (w)eilandjes in de veenweidegebieden die ons omringen, staan houten en ijzeren molentjes te pronken in het landschap. Ze lijken er neergezet voor de compositie van je foto, maar hebben ook anno 2022 nog een belangrijke taak bij het beheren en in stand houden van het veenweidegebied.

Al eeuwen worden de weidemolens gebruikt om per stukje land het waterpeil te regelen. Ze malen op windkracht het teveel aan water uit de slootjes weg en houden het weiland begaanbaar voor koeien en maaimachine. Zonder begrazing en maaien zou het open landschap al snel veranderen laagveenbos. Met alle consequenties van dien voor het historisch waardevolle landschap dat zo geliefd is bij weidevogels, zoals onze nationale vogel de grutto.

Verdiende promotie

Onze veenweidegebieden zijn bijzonder en de weidemolens zijn hier prominent aanwezig en heel belangrijk. Vanuit ‘Ode aan het landschap’ is leek het daarom vanzelfsprekend deze molens meer aandacht te geven. De promotievideo kwam tot stand door een samenwerking tussen de gemeenten Landsmeer, Oostzaan, Wormerland en Zaanstad en de natuurorganisatie Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De productie was in handen van Marketing Zaanstreek.

Scroll naar boven