Hollandse waterlinies

Het landschap van de Hollandse Waterlinies is een landschap vol geheimen, verhalen en bijzondere objecten. Een landschap dat je pas leert kennen als je deze verhalen en geheimen kent. Het nodigt je uit tot vervoering en verwondering. In dit landschap heeft de mens in het verleden een verbond gesloten met het water en de natuur. Je kan er nu volop van genieten. En in de toekomst kan dit landschap oplossingen bieden voor klimaatvraagstukken zoals droogte en waterberging. Deze verhalen en de mogelijkheden toen, nu en in de toekomst zijn de schoonheid van de Hollandse Waterlinies.

Credits: Kenneth Stamp

Start Fortenseizoen

In het derde weekend van april start het fortenseizoen. De forten van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie openen hun deuren, de gidsen staan te trappelen om je mee te nemen in het verhaal van de Hollandse Waterlinies. Overal zijn activiteiten voor jong en oud.

FORTENSAFARI’S

De forten van de Hollandse Waterlinies zijn stepping stones in het waterlinielandschap met een eigen biodiversiteit. Iedere soort heeft zijn eigen specifieke periode in het jaar waarop deze op het mooist te bewonderen is.

Met de fortensafari ga je op spannend avontuur en beleef je de meest bijzondere plekken van de Hollandse Waterlinies in Noord-Holland op Fort bij Edam, Fort K’IJK, Fort aan de St. Aagtendijk, Fort bij Hinderdam en Fort bij Abcoude .

Credits: SimonePhotography
Credits: Abe Jonkerm Fotograaf

FIETSTOUR HOLLANDSE WATERLINIES

Ontdek fietsend de omvang van het erfgoed van wereldformaat. Via een monsterwielrenroute is het mogelijk om 300 km, 200 km en 100 km door het waterlinielandschap te fietsen. Een enorm sportieve uitdaging voor wielrennend Nederland! In Noord-Holland start de 300 km monsterroute en een recreatieve route vanuit omgeving de Beemster – Purmerend.

STERK WATER

Het pop-up restaurant Sterk Water komt na een paar succesvolle edities in de provincie Utrecht, ook naar Noord Holland. Sterk Water vertelt de verborgen geheimen van de Hollandse Waterlinies. Laat je in een avond verleiden met verhalen, muziek, beleving en een 4-gangen diner geïnspireerd op de unieke locatie en het verhaal van het erfgoed. Alle gerechten zijn gebaseerd op de geheimen van dit erfgoed van wereldformaat. Duurzaamheid en voedsel uit de streek zijn de rode draad in de edities.

Credits: Abe Jonker
Credits: Martin van Lokven Naam Fotograaf

WE SLUITEN DE LINIES

Een belangrijk geheim van de waterlinies zijn de waterkunstwerken die aangelegd zijn om grote delen van het land onder water te kunnen zetten. In de avond en nacht van 10 op 11 september staat dit geheim en de verhalen van het water centraal. In samenwerking met de waterschappen en Rijkswaterstaat wordt de werking van zoveel mogelijk waterwerken in de Hollandse Waterlinies getest. Verhalenvertellers en lichtprojecties nemen je mee in het verhaal van het geheim van het water.

Scroll naar top