Een dijk van een kust

De Markermeerdijken… een beschermend lint in het Noord-Hollandse landschap. Een lint tussen het weidse water en het groene, laagliggende land, vol slootjes en plassen. Dit prachtige gebied tussen Hoorn en Amsterdam is rijk aan verhalen uit het verleden. Verhalen over het water dat welvaart bracht maar ook verdriet. Verhalen over bescherming en avontuur, over schoonheid en natuurgeweld. Schilders legden het landschap vast, zangers bezongen de overgang tussen land en water. Wateringenieurs ontwierpen gemalen en dijken. Grutto’s, rietvoorns en dotterbloemen voelen zich er thuis en brengen leven in het gebied. Wandelend en fietsend op en aan de voet van de dijk beleef je deze rijkdom aan natuur en cultuur optimaal. Op sommige plekken liggen de tastbare en de minder tastbare herinneringen aan het verleden: een braak, een wiel, een verdronken dorp, een oud stadje met een rijk (VOC-)verleden. Het zijn stuk voor stuk verhalen die, in combinatie met het weidse uitzicht over het water van het Markermeer, uitdagen tot mijmeringen over hoe het was, hoe het is en hoe het in de toekomst zal zijn.

Credits: Naam Fotograaf

Oude Dijk nieuwe Dijk

De Markermeerdijken beschermen zo’n 1,2 miljoen Noord-Hollanders. Stel je eens voor dat deze dijken het zouden begeven. Wateroverlast, economische schade en misschien zelfs gevaar voor mensenlevens kunnen daarvan het gevolg zijn. Daar moet je toch niet aan denken?

Kijk. luister. dijk.

De dijk tussen Hoorn en Amsterdam lijkt er rustig bij te liggen, maar hij heeft door de eeuwen heen van alles meegemaakt. En ja, daar praat hij maar wat graag over! De spannende en indrukwekkende verhalen van de dijk zijn vanaf nu te beluisteren via spotify en andere podcastapps. De verhalen komen pas écht tot leven op de plek waar ze over gaan. Als je de wind door je haren voelt, het Markermeer voor je ziet glinsteren en precies ziet wat de dijk ziet.

In deze ‘podcast op locatie’ neemt de dijk je mee in zijn wereld via 14 verschillende plekken langs het prachtige Markermeer.

busje
Credits: Naam Fotograaf
Credits: Naam Fotograaf

Op expeditie door de tijd.

Altijd al een keer op expeditie gewild? Dat kan in Etersheim. In 2021 gaan kun je op expeditie naar het verdronken dorp Etersheim. Of als je liever gaat uitzoeken hoe we hier in Noord-Holland onze voeten droog houden kan dat ook.

De Waterwolf geeft het verdronken dorp Etersheim terug

Net buiten de Markermeerdijk  bij de Etersheimer Braak lag het oude dorp Etersheim wat door de Waterwolf verslonden werd. Na honderden jaren geeft “De Waterwolf” ons een kijkje in het verdronken dorp.

1280x853-sarcofaag
Credits: Naam Fotograaf
Scroll naar boven