Leven in Lagen, De mens in het Noord-Hollandse landschap
Home • leven in lagen
Ongeveer 13.000 jaar geleden vestigden de eerste mensen zich in het huidige Noord-Holland. Millennia lang bepaalde water het leven. De mens had hier een lange tijd nog weinig over te zeggen en bleef daarom vooral op de veilige hoge duingronden. Pas met de opkomst van dorpen en steden in de 11e en 12e eeuw draaien de rollen zich langzaam om. De nederzettingen groeien en de mens krijgt steeds meer grip op de natuur. Maar hoe gebeurde dit? Hoe gingen de mensen door de eeuwen heen om met hun omgeving en welke sporen en verhalen zijn hier nog van over? Ontdek het in deze bijzondere tentoonstelling Leven in Lagen.
Credits: Naam Fotograaf
Landschap & de mens
Deze tentoonstelling toont de geschiedenis van het landschap in verschillende lagen en plaatst de mens er weer in. Want de mens leefde lange tijd afhankelijk van het landschap, maar ging dit later in de geschiedenis steeds meer naar zijn eigen hand zetten. Je ziet spectaculaire vondsten uit verschillende landschap periodes. Van kralen uit bot tot kookgerei uit aardewerk. Van een Romeins olielampje, die bijna nooit in deze regio gevonden worden, tot een bijzondere slingersteen met lederen band.
Mensfiguren in de hoofdrol
In zeven tijdvakken en landschap-lagen loop je in deze tentoonstelling door de geschiedenis van Noord-Holland. Bij elk tijdvak kom je erachter hoe het landschap in deze periode eruit zag en hoe de mens in dit landschap zijn leven leidde. In het midden van de tentoonstelling vind je een spectaculair landschapsmeubel waarop een interactief landschapsspel gespeeld kan worden met onze mensfiguren en hun verschillende tijdsperiodes. In het midden staat ook onze IJzertijd-jongen Aak, om van dichtbij te kunnen bekijken. Zo moet een kind er in de IJzertijd hebben uitgezien.
Credits: Naam Fotograaf
Credits: Naam Fotograaf
Archeolab
Loop je vanuit de tentoonstelling het Archeolab in, dan kun je hier nog genieten van de leuke animatiefilm Ode aan het landschap waarin de mensfiguren uit Huis van Hilde je meenemen door de tijd. En pak vooral de archeolab-doosjes uit de kast om zelf te achterhalen in welke periode welke vondst thuishoort door ze voor een van de schermen te plaatsen.
Oudste dwarsfluit van Nederland
Niet in de tentoonstelling zelf, maar in een speciaal ingerichte plek in Huis van Hilde ontdek je ook hoe bijzonder het is dat er een 500 jaar oude dwarsfluit gevonden is in het Markermeer. Onderwaterarcheologie op zijn best. Zoek hem op en kijk je ogen uit!