Het verdronken dorp Etersheim

Credits: Naam Fotograaf

De Waterwolf, een animalisering van de zee en grote meren als de vreter van land, verslond het oude dorp Etersheim wat “uiterste woonplaats” betekent. Maar nu in 2021 geeft hij het terug aan ons.

 

Als de dijk er niet was, zou een groot deel van Noord-Holland natte voeten hebben. Etersheim kan daarover meepraten. Het had voortdurend last van de stijgende zeespiegel en de inklinkende bodem. Door landafslag en dijkdoorbraken moesten er landinwaarts steeds weer nieuwe dijken aangelegd worden. Kort na 1400 kwam het voor een deel buitendijks te liggen. De Waterwolf was onverbiddelijk,  geleidelijk aan verdween het verlaten deel van het dorp met de kerk in de golven. 

Er werd al eerder op de plek van het verdronken dorp een 12e-eeuwse sarcofaag gevonden (te zien in museum Huis van Hilde in Castricum). Dit heeft de belangstelling voor de historie van Etersheim nieuw leven ingeblazen.  Nu, ruim honderd jaar later, is voorafgaand aan de dijkversterking archeologisch onderzoek gedaan onder meer onder een gedeelte van de huidige dijk. Dat heeft vele vondsten opgeleverd en een bijdrage geleverd aan het reconstrueren van de geschiedenis van het dorp. Dit is een mooi moment om te beginnen met het vertellen het verhaal van Etersheim.

Dit verhaal wordt verteld door de stichting Etersheimer Braak in het gloednieuwe minimuseum “De Waterwolf” in het huidige Etersheim. 

credits: studio harm hasenaar
Credits: Naam Fotograaf
Scroll naar boven