Op expeditie door de tijd

Credits: Naam Fotograaf

Verdronken Dorp Expeditie

Verdronken Dorp Expeditie gaat over de geschiedenis van Etersheim. We gaan op zoek naar de oude locaties van Etersheim en haar kerk, de strijd met de waterwolf en ook het huidige Etersheim. Het verhaal van de sarcofaag die werd gevonden mag natuurlijk niet ontbreken, evenmin als de archeologische opgravingen.

Droge Voeten Expeditie

Hoe houden we hier toch die droge voeten? Etersheim is bij uitstek de plek om dat eens te gaan onderzoeken.  Hier zie je de geschiedenis van polders en bemaling. In het waterrijke cultuurlandschap zijn verschillende gemalen en molens te vinden. Je ziet er ook de hoogteverschillen. Er zijn maar liefst vijf peilniveaus, waaronder het laagst gelegen punt van Noord-Holland: de gegraven kleiput op 6,63 meter beneden NAP. Het is een polder in een polder in een polder. De Expeditie richt zich op de waterbeheersing. In deze tour draait het om Etersheim als voorbeeld van ’maakbaar land’. Locaties en objecten zijn bijvoorbeeld het laagste punt van Noord-Holland, de dijkversterkingswerkzaamheden, het oude spoorlijntje met graafmachine, de museummolen en gemalen.

Credits: Naam Fotograaf

Beide expedities omvatten standaard een ontvangst in bezoekerscentrum de Breek (vertrekpunt) en bezoeken aan het minimuseum De waterwolf en het Schooltje van Dik Trom.

Scroll naar boven