Mooi Noord Holland: Zonnepark Voorbeeldprojecten. Zonnepark Eemnes, Eikenlaan, Eemnes

Datum

20-04-2022

Tijd

Gehele dag

Landschapstalk: De RES, Energie-opgave langs de A9

‘De snelweg is een logische plek’, zo wordt vaak gezegd, ‘want snelwegen doorkruisen het landschap al. Wat lang niet iedereen weet is dat achter de Nederlandse snelwegen een unieke ontwerptraditie schuilgaat. Met als doel het creëren van snelwegpanorama’s. Zetten we deze panorama’s onder druk, door ze aan te wijzen als zoekgebieden voor zonne-energie?

In de Regionale Energiestrategieën van Noord-Holland Noord en -Zuid zijn snelwegen aangewezen als kansrijke zoekgebieden voor zonne-energie. Maar als we dat willen, aan welke voorwaarden moet dit dan voldoen? Wat zijn bijvoorbeeld de ecologische, technische of financiële randvoorwaarden en hoe zijn die van invloed op de toekomstige kwaliteit van deze potentiële zonne-snelweg? Kan de oorspronkelijke ontwerptraditie van de snelwegen inspiratie bieden voor de nieuwe opgave?

Ellen Klaus en Marrit van Zandbergen gaan tijdens de landschapstalk in gesprek over zonne-energie lands snelwegen met landschapsontwerper Laura de Bonth (Urban Synergy), Jan Timmerman (Rijkswaterstaat), en een vertegenwoordiger van Jong RES Noord-Holland.

Meepraten? Mail naar team@odeaanhetlandschap-nh.nl


Scroll naar boven