Datum

01-08-2022 - 04-09-2022

Tijd

10:00 - 17:00 uur
10:00 - 17:00

Plaats

Vrije Academie
Herengracht 368, Amsterdam

Machtige Maas, Muze en Moordenaar

Van eind 2020 tot de zomer van 2021 vond in het Limburgs Museum de tentoonstelling Machtige Maas plaats. Op uitnodiging van de Vrije Academie reist een deel van deze tentoonstelling deze zomer naar Amsterdam naar hun grachtenpand aan de Herengracht 368. Machtige Maas laat twee gezichten van de rivier de Maas zien: als muze en als moordenaar. De tentoonstelling laat zien hoe een rivier zowel een bron van inspiratie als problematiek kan zijn. Dompel je onder in poëtische maar ook akelige verhalen van de Maas.

Muze

Al eeuwenlang inspireert de Maas als muze kunstenaars uit Limburg en daarbuiten. Zo ook filmmaker Rob Hodselmans, geboren en getogen in Belfeld, een dorpje aan de Maas. Zijn film toont beelden van zijn 85-jarige vader en zijn 8-jarige dochter, zwemmend in de rivier die voor de filmmaker als een levensader voelt.

Moordenaar

Maar de Maas heeft ook een andere kant. Die van industriële rivier, vervuild met gif en afval. Dit jaar vonden wetenschappers voor het eerst plastic in het bloed van de mens. Langs de Maas alleen al werd er vorig jaar bijna 240.000 kilo afval opgeruimd. Daarvan bestond ruim 96% uit plastic. Met zijn werk gemaakt van langs de Maas gevonden plastic voorwerpen, laat kunstenaar Tim Scheffer zien hoe de mens van onze rivieren een moordenaar van de natuur maakt.

Ga naar de website van het Limburgs Museum voor tickets


Scroll naar boven