Datum

31-10-2021

Tijd

14:00 - 16:30

Onthulling ‘Veenus’ van Edam-Volendam

Op zondag 31 oktober wordt om 15.00 uur voor genodigden het bronzen beeld Veenus van Rob Cerneus uit Warder, onthult op de Markermeerdijk in Etersheim door Lieke Sievers, burgemeester van Edam Volendam en hoogheemraad Rob Veenman, van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het beeld is een blijvende herinnering én reminder aan het leven met water met al haar grillen. Het beeld staat symbool voor de (historische) verbinding tussen de bewoners van het ingepolderde land, de dijk en het Markermeer – de voormalige Zuiderzee-.

Relatie met water
De inspiratie voor het beeld komt voort uit de verbondenheid van de kunstenaar met het landschap, de dijk en de mythologie. “Veenus symboliseert onze eeuwenlange natuurlijke relatie met het water”, verteld Rob Cerneus. “Het schenkt ons leven en is tegelijkertijd een bedreiging voor ons bestaan.” De naam  ‘Veenus’ verwijst enerzijds naar onze eigen veenbodem; anderzijds naar de Romeinse Venus of de Griekse Aphrodite wat betekent de uit schuim geborene, zoals ook ons land is ontstaan uit de zee.

Samenwerking
Het beeld is tot stand gekomen door samenwerking van gemeente Edam-Volendam en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en mede mogelijk gemaakt door de Alliantie Markermeerdijken. Het beeld maakt deel uit van euroart en Kunstmaand Edam-Volendam.


Scroll naar boven