Datum

01-01-2022 - 01-03-2022

Tijd

Gehele dag

Winterwatervogels overwinteren op het Naardermeer

Helder water, dicht moerasbos en drassige weilanden; het Naardermeer ligt als een groene oase tussen Amsterdam en Hilversum. Zeldzame dieren als de otter en purperreiger voelen zich helemaal thuis in dit beschermde natuurgebied.

Het Naardermeer bestaat uit enkele grote en kleinere meren, verbonden door vaarten en smalle sloten. Eromheen liggen moerasbossen en weilanden met ondiepe plassen. Allerlei dieren en planten profiteren van deze natte omstandigheden. In het gebied broeden meer dan 75 soorten vogels. Zo broedt de zeldzame purperreiger in de rietkragen midden op het meer. Daar zijn ze veilig voor vossen.

Tip voor vogelliefhebbers: er zijn maar liefst vijf observatiepunten rondom het Naardermeer, dus vergeet je verrekijker niet! Vooral de Hilversumse Bovenmeent is een vogelparadijs. Met een beetje geluk zie je hier grote zilverreigers, lepelaars, blauwborsten, zomertalingen, waterrallen, (stelt)kluten en vele soorten watervogels.

Nonnetje, brilduiker en zaagbek: vreemde namen voor watervogels
Exotisch uitziende eenden die vanuit Scandinavië en Oost-Europa onze kant opvliegen om te overwinteren. Het nonnetje – het mannetje althans – is een prachtig exemplaar in zwart-wit uitvoering. Ze leven van kleine visjes en doen dat bij voorkeur op de grotere meren, die niet dichtvriezen. Het Groote Meer, een grote plas, in natuurgebied het Naardermeer vriest niet vaak dicht en is een veilige haven voor grote aantallen watervogels in de winter.

Ook de grote zaagbek is een echte visliefhebber. Daar is hij uitstekend voor uitgerust: in hun lange smalle snavel hebben ze allemaal kleine tandjes; een zaagbek dus. Met deze weerhaakjes kunnen ze de vis goed vasthouden. En het is weer het mannetje dat de show steelt, met zijn witte verenpak en glanzende groene kop. Soms zijn ze wat gelig van kleur, wat ze de bijnaam boterbuiken heeft opgeleverd.

De brilduikers lijken qua kleur wat op de zaagbek: de mannetjes hebben een grotendeels wit lijf met donkergroene kop. Maar op hun wangen zit een witte vlek, alsof er zo’n ouderwets knijpbrilletje op hun snavel geklemd zit. De dames zijn allemaal onopvallend grijs met bruin gekleurd. Je vindt deze eenden vaak in grote gemengde groepen bij elkaar. Als je naar de Muggenbult loopt in het Naardermeer, heb je goeie kans ze te zien dobberen.


Meer Info

Lees verder
Scroll naar boven