Picasso in Holland

Pablo Picasso verbleef enkele weken in Noord-Holland. Hij spreekt jaren later nog steeds over zijn “onvergetelijke herinneringen.

In 1905 verbleef de jonge Pablo Picasso korte tijd in Schoorl, Hoorn en Alkmaar. Hoewel hij hier maar enkele weken doorbracht, is deze periode wel van betekenis geweest voor zijn kunstenaarschap. Jaren later spreekt Picasso over ‘onvergetelijke herinneringen’. Schilderijen als La belle Hollandaise (sinds 1959 in Brisbane), Les trois Hollandaises (Centre Pompidou, Parijs) en twee schetsboeken herinneren aan zijn zomer in Noord-Holland.

Hij kwam hier aan als een soort toerist en maakte schetskiekjes, zoals wij foto’s maken. In de schetsen zie je de reis die hij maakte, de plekken die hij bezocht en de mensen die hij ontmoette of observeerde. Picasso was gefascineerd door de lange Hollandse vrouwen.n de zomer van 1905 v De schilder bezocht de kaasmarkt, waar hij ook schetsen van maakte, voor hij op de Bierkade de stoomboot richting Schoorldam nam.  In de schetsboekjes kun je een paar geschetste stadsgezichten aan het water met Alkmaarders in West-Friese klederdracht bekijken.

Maar vooral in Schoorl en Schoorldam, toen Picasso achtereenvolgens bij zijn vriend Tom Schilperoort en de postbesteller Jan de Geus verbleef, trok de schilder eropuit om te schetsen en inspiratie op te doen voor de werken waar hij in Parijs nog mee bezig was. Zo zie je in zijn ‘Famille de Saltimbanques’ (Acrobatenfamilie) op de achtergrond een Noord-Hollands duinlandschap terug.

Drie beroemde gouaches

De bekendste is wel ‘Les trois Hollandaises’ uit het Musée Picasso in Parijs. De schilder heeft het werk met de drie vrouwen in rood, wit en blauw, waarschijnlijk aan de Rijksweg van Alkmaar naar Schoorldam gemaakt. Op de achtergrond zie je een typisch Noord-Hollandse stolpboerderij, mogelijk de stolpboerderij aan de Westfriesedijk 2 te Schoorldam. Het is onbekend wie model heeft gestaan voor deze imposante gouache. Het zou zomaar om één en dezelfde vrouw kunnen gaan, die in verschillende houdingen is afgebeeld. En wie weet is ze ook dezelfde vrouw als ‘La belle Hollandaise’.

Er is nog een derde gouache bekend, ‘Nue au bonnet’ (Naakt met mutsje). De verblijfplaats van dit mysterieuze schilderij is al sinds 1913 onbekend.

1280x853-Gouaches
Pablo Picasso, La belle Hollandaise (collectie Queensland Art Gallery). © Succession Picasso 2016
Scroll naar boven