VisKringloopWieringermeer

HOSPER, kunstenaar Pé Okx en ecoloog Cor ten Haaf maakten een prachtig ontwerp waarin het ontwerp landschapsarchitectuur, ecologie en kunst volledig zijn verweven. Het zorgt voor een kansrijke habitat voor vissen en voor een eigentijds ‘landmark’, die past bij het in cultuur gebrachte karakter van de Wieringermeerpolder.

Credits: Pé Okx

In de Wieringermeer wordt een uniek gebied ontwikkeld van ruim 17 hectare om het paai- en leefgebied voor zoet-zout trekkende vissen te vergroten. Het bestaande terrein word omgebouwd tot een ‘VisKringloop’: een stelsel van dijkjes, oevers en water tot diepte van maximaal 1 meter. De ondieptes begroeien in de toekomst langzaam met boven- en onderwaterplanten. De onderwaterplanten geven beschutting aan jonge vissen, met name de driedoornige stekelbaars. Op enkele plaatsen komen diepere plekken, waar jonge vissen (o.a. glasaal) tijdens de vorst kunnen overwinteren.

Wanneer het gebied is ingericht kan men over een graspad door het gebied naar het Robbenoordbos lopen. Aan dit graspad staat een fraaie uitkijktoren met een prachtig zicht over dit bijzondere gebiedje.

In de loop van 2021 wordt dit gebied opengesteld voor publiek.

Scroll naar boven