Fort bij Uithoorn, koude oorlog weekend

iAnnet <droombos@gmail.com>Bijlagen16:56 (0 minuten geleden)
aan mij

22 en 23 oktober a.s. vindt het Koude Oorlog weekend.

Fort bij Uithoorn is een van de forten die tijdens de Koude Oorlog werden gebruikt door de geheime Stay-behind organisaties. Naar aanleiding van 60 jaar Cuba Crisis zijn er tijdens het Koude Oorlog 

Het fort is vanaf de jaren 1970 tot 1991 gebruikt door Operaties, een van de twee Stay-behind organisaties die samen als O&I bekend staan. Hun taak was om een kern van verzets- en inlichtingen-agenten voor te bereiden. Bij een mogelijke bezetting door het Warsaw-Pact/Sovjet Unie moest het verder uitgebouwd worden om de bevolking tot verzet aan te zetten en inlichtingen in te winnen voor een regering in ballingschap.

Omdat ook radiocommunicatie een belangrijke rol speelde wordt dit herdacht met het speciale radiozendstation PH60CUBA in de telegrafistenkamer in het fort. Geprobeerd zal worden om verbinding te maken met andere deelnemende stations in objecten van de Koude Oorlog. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de korte golf, deze wordt nog steeds gebruikt door militairen om verbindingen te maken. Op het fort zal ook een radiowagen uit de Koude Oorlog staan.

René Ros is auteur van de uitgebreidste publicatie over O&I, getiteld ‘Beste Nederlanders’, dat gebaseerd is op de herinneringen van medewerker Operaties ‘Pelt’. Hij zal om 11.30 en 14.00 een presentatie verzorgen en vragen beantwoorden over O&I. Er worden bovendien rondleidingen door het fort gegeven, met aandacht voor de 19e en 20e eeuw.

Het Fort bij Uithoorn is op 22 en 23 oktober open van 10.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis.

Ga naar de website voor het volledige programma:

https://erfgoedkoudeoorlog.nl/

Scroll naar boven