fluisterende molens

Volg Roos Schlikker op haar fietstocht langs het Geheim Genootschap van Fluisterende Molens en ontdek heden, verleden en toekomst van het Noord-Hollandse landschap. 

Er zijn 22 molens, verdeeld over 7 routes. Beluister losse afleveringen, of nog beter: volg zelf één van de routes met de IZI-travel app. Een uitje voor het hele gezin. 

Presentatie: Roos Schlikker
Stem van de molens: Huub van der Lubbe
Muziek: Fluitsma en Van Tijn
Tekst, regie en montage: Erris van Ginkel

Inhoudelijk advies + (tijd)reisleider: Michaël van Buuren
(Wageningen University & Research)
Producent: Stichting OdeaanNH, Ellen Klaus, Mardiek Voorneveld
Uitvoerend producent: Moodfactory
Geluidsmixage: Studio Slapende Hond
Beeldontwerp: Hanneke de Graaf

podcasts

Schermer en Oer-IJ

Het Geheim Genootschap van Fluisterende molens stuurt Roos Schlikker op onderzoek naar heden, verleden en toekomst van Noord-Holland. Ze gaat op weg en krijgt haar eerste route:
van Schermerhorn, naar Oterleek, Akersloot en Uitgeest. Ze wordt daarbij op weg geholpen door Michaël van Buuren, ruimtelijk ontwerper bij Wageningen University & Research. Hij is mede-ontwerper van ‘de kaart van Nederland in 2120’. “Als je met goede ogen kijkt is het landschap een tijdmachine.” 

Amstel en vecht

Het Geheim Genootschap van Fluisterende molens stuurt Roos Schlikker op onderzoek naar heden, verleden en toekomst van Noord-Holland. Ze gaat op weg en krijgt haar tweede route:
van Weesp naar Abcoude. Ze wordt daarbij op weg geholpen door Michaël van Buuren, ruimtelijk ontwerper bij Wageningen University & Research. Hij is mede-ontwerper van ‘de kaart van Nederland in 2120’. “Als je met goede ogen kijkt is het landschap een tijdmachine.” Roos ontdekt De Stelling van Amsterdam en de verrassende bescherming die die stelling vandaag de dag nog biedt. En ze ontdekt een geheim recept…

noordzeekust​

Het Geheim Genootschap van Fluisterende molens stuurt Roos Schlikker op onderzoek naar heden, verleden en toekomst van Noord-Holland. Ze gaat op weg en krijgt haar derde route:
van Schoorl, naar ‘T Zand, Sint Pancras en Alkmaar. Kortom, ze fietst langs de Noordzeekust. Ze wordt daarbij op weg geholpen door Michaël van Buuren, ruimtelijk ontwerper bij Wageningen University & Research. Hij is mede-ontwerper van ‘de kaart van Nederland in 2120’. “Als je met goede ogen kijkt is het landschap een tijdmachine.” Roos ontdekt een nieuwe manier van duinbeheer, waarom het klimduin in hartje Schoorl een liefdesduin is, het grootste aaneengesloten bollengebied, het Rijk der Duizend Eilanden én de geest van de Grote Geus.

haarlemmermeer

Het Geheim Genootschap van Fluisterende molens stuurt Roos Schlikker op onderzoek naar heden, verleden en toekomst van Noord-Holland. Ze gaat op weg en krijgt haar vierde route:
van Sloten, dwars door de Haarlemmermeer heen naar Penningsveer in gebied Spaarnwoude. Ze wordt daarbij op weg geholpen door Michaël van Buuren, ruimtelijk ontwerper bij Wageningen University & Research. Hij is mede-ontwerper van ‘de kaart van Nederland in 2120’. “Als je met goede ogen kijkt is het landschap een tijdmachine.” Roos ontdekt de connectie van Rembrandt met Sloten, leert de toekomstplannen van Recreatiegebied Spaarnwoude kennen. En zal het haar lukken om samen met vogelaar Arjan Dwarshuis de Blauwborst te spotten in het Schinkelbos?

westfriesland

Het Geheim Genootschap van Fluisterende molens stuurt Roos Schlikker op onderzoek naar heden, verleden en toekomst van Noord-Holland. Ze gaat op weg en krijgt haar vijfde route:
van Medemblik, naar Wervershoof en Enkhuizen. Ze wordt daarbij op weg geholpen door Michaël van Buuren, ruimtelijk ontwerper bij Wageningen University & Research. Hij is mede-ontwerper van ‘de kaart van Nederland in 2120’. “Als je met goede ogen kijkt is het landschap een tijdmachine.” Roos ontdekt wat de connectie is tussen de oude korenmolen en de moderne windturbine in Medemblik, ze gaat koren malen in Wervershoof. En ze ontdekt wat de gevolgen voor de omringende dorpen waren toen de Zuiderzee werd afgesloten.

zaanstreek

Het Geheim Genootschap van Fluisterende molens stuurt Roos Schlikker op onderzoek naar heden, verleden en toekomst van Noord-Holland. Ze gaat op weg en krijgt haar zesde route: van Wormer, naar Westzaan en Het Twiske. Ze wordt daarbij op weg geholpen door Michaël van Buuren, ruimtelijk ontwerper bij Wageningen University & Research. Hij is mede-ontwerper van ‘de kaart van Nederland in 2120’. “Als je met goede ogen kijkt is het landschap een tijdmachine.” Roos ontdekt de bijzondere reden waarom er een toren werd gebouwd in Wormer. Daarna komt ze terecht in de enige windpapiermolen ter wereld en maakt ze een tocht door het Twiske: hoe een mislukt project uiteindelijk leidde tot de huidige natuur- en recreatiefunctie. 

embeddable player:

markermeer

Het Geheim Genootschap van Fluisterende molens stuurt Roos Schlikker op onderzoek naar heden, verleden en toekomst van Noord-Holland. Ze gaat op weg en krijgt haar zevende en tevens laatste route: van Edam, naar Etersheim, Middenbeemster en Katwoude. Ze wordt daarbij op weg geholpen door Michaël van Buuren, ruimtelijk ontwerper bij Wageningen University & Research. Hij is mede-ontwerper van ‘de kaart van Nederland in 2120’. “Als je met goede ogen kijkt is het landschap een tijdmachine.” Roos komt alles te weten over de gevolgen van de watersnood in 1916 en de gevolgen daarvan. Ze verdiept zich in het hardhandige verzet van Edammers tegen de komst van een sluis midden in de stad. Ze vindt uit hoe er tegenwoordig aan dijken wordt gewerkt. Ze vraagt zich af: hoe kan je tegenwoordig nog boer zijn in de Beemsterpolder? En… Ze zoekt de schat van Etersheim. 

de slotaflevering

Roos heeft haar zeven routes afgelegd en komt terug bij (tijd)reisleider Michaël van Buuren. Michaël is mede-ontwerper van de kaart van Nederland in 2120. Met Roos neemt hij alles door wat zij op haar reis langs de molens in het landschap is tegengekomen. Wat gaan we in de toekomst doen met de veenweidegebieden, de droogmakerijen, de stijgende zee, de oprukkende stad? Hoe houden we droge voeten in Noord-Holland? “Landschap verandert altijd, landschap moet altijd veranderen, want het is een spiegel van onze maatschappij.”

Meer over ‘Het geheim genootschap van fluisterende molens’

Al eeuwenlang zijn de Noord-Hollandse molens iconen van trots op onze cultuurhistorie. Ooit waren ze de duurzame motoren achter de vormgeving van ons land. Wil je meer weten over het geheim genootschap van fluisterende molens? Klik dan hier

Scroll naar boven