Datum

13-06-2021

Tijd

13:00 - 17:00

Plaats

Bibliotheek Heerhugowaard

de stolp al icoon van het heerhugowaardse landschap

Het Platform Erfgoed Heerhugowaard een fietsroute langs diverse stolpen. De stolp is het icoon van het Noord-Hollandse landschap. De historische stolpboerderijen zijn uniek en vind je verder nergens in Nederland. In Heerhugowaard staan nog 174 stolpen. In 2013 heeft de gemeente Heerhugowaard de Stolpenroute uitgegeven.

De Stolpenroute gaat langs vele stolpen, geheel of gedeeltelijk authentiek, verbouwd of nieuwbouw. Vaak zijn dit gemeentelijke of Rijksmonumenten of een beeldbepalend pand. Halverwege de zestiende eeuw ontstonden de eerste stolpboerderijen. Ze zijn afgeleid van de langhuisboerderij, die al in de Bronstijd voorkwam.

De stolpboerderij werd geschikt geacht om grote hoeveelheden graan en hooi op te slaan. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het aantal stolpboerderijen sterk verminderd. De rieten daken maken de boerderijen gevoelig voor blikseminslag, waardoor relatief veel exemplaren verloren zijn gegaan door brand na een onweersbui.

Bovendien werden de stolpen steeds minder geschikt voor bedrijvigheid en koeien konden zich beter huisvesten in grotere stallen. Sinds 1970 wordt de stolpboerderij alleen nog als woonhuis gebruikt.

Met architectuur historicus Anita van Breugel fietst u langs Heerhugowaardse stolpen.


Meer Info

Lees verder
Scroll naar boven