Datum

07-08-2022 - 11-09-2022

Tijd

Gehele dag

Fotobiënnale Wieringen

Op vijf locaties op Wieringen, het voormalige eiland in de kop van de provincie Noord-Holland, ziet deze zomer een nieuw evenement het daglicht. De Culturele Kring Wieringen organiseert de eerste editie van Fotobiënnale Wieringen!

Het oeroude eiland Wieringen heeft van oudsher een magische aantrekkingskracht gehad op beeldend kunstenaars in Nederland en daarbuiten. Velen van hen streken neer op het oude land en vestigden zich hier. Ze lieten zich inspireren door het unieke glooiende landschap dat in het voorjaar soms Engels en in het najaar Scandinavisch aandoet. De Rijksmonumentale vestingkerk van Oosterland ontpopte zich sinds eind jaren ’60 als dé culturele broedplaats op het eiland.

Fotograaf Kenneth Stamp (geboren Scotsman) woont inmiddels al weer 44 jaar op Wieringen; Niet meer dan logisch dat juist hij de rol van curator van de eerste editie van de Fotobiënnale Wieringen zal vervullen.

Het thema van deze editie is ‘Kroongetuigen’, vanwege het tienjarig bestaan van de gemeente Hollands Kroon en omdat de deelnemende fotografen als kroongetuigen het verhaal  vertellen over Hollands Kroon – en in  het bijzonder Wieringen.

Op vijf verschillende locaties op het eiland vindt de Fotobiënnale plaats. We zien portretten van inwoners van de gemeente Hollands Kroon door de ogen van Koos Breukel en Gerrit Ooteman. Landschappelijke veranderingen zijn vastgelegd door landschapsfotografen Martin Kers en Jeroen Hofman. Hofman toont een prachtige serie over Artis gedurende de corona-pandemie. Marijke van Wijk maakte eind jaren ’70 een reeks foto’s over het voormalig eiland Wieringen vóór de dijkverhoging. Het resultaat is een historisch document over een veranderend landschap. Marco Bakker brengt een lofzang op de paling, een voorwereldlijk dier, dat ook op Wieringen van onschatbare waarde is voor onze cultuur, welvaart en tradities. In de Nicolaaskerk (of Westerlanderkerk) en in het Dorpshuis Westerland is een expositie te zien met de winnende beelden uit de fotowedstrijd, die werd georganiseerd door Facebookgroep ‘Parels in Hollands Kroon’ en Ode aan het Landschap NH. Zowel professionele als amateurfotografen hebben maximaal drie foto’s ingestuurd, die gemaakt zijn in Hollands Kroon. Een jury, bestaande uit Martin Kers, Duco de Vries en Annet de Graaf, hebben de mooiste beelden uitgekozen.

Ticketinfo Fotobiënnale Wieringen
www.fotobiennalewieringen.nl

Het is mogelijk uw ticket(s) al eerder af te halen dan de start van de fotobiënnale.
Ticketpoint Michaelskerk Oosterland is voorafgaand aan de fotobiënnale geopend van wo. t/m zo. van 13.30 tot 16.30 uur.


Scroll naar boven