Datum

14-10-2022

Tijd

Gehele dag

We sluiten de Linies

We Sluiten de Linies
Ontdekkingstocht door de Hollandse Waterlinies

We Sluiten de Linies zet de Hollandse Waterlinies op 14, 15, 21 en 22 oktober in de schijnwerpers. Geniet vier avonden tijdens een ontdekkingstocht langs forten, vestingsteden, sluizen en andere waterwerken van mooie verhalen, verrassende optredens en spectaculaire lichtprojecties. We Sluiten de Linies, een samenwerking tussen vijf waterschappen, Rijkswaterstaat en de Hollandse Waterlinies, en draait om de bouwwerken van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Welke betekenis hadden deze waterwerken in de Hollandse Waterlinies? Hoe werkten ze en wat was hun taak? Naast het militaire verhaal, is er ook aandacht voor hun dagelijkse functie en hoe ze in de toekomst wellicht weer een andere rol gaan vervullen. Enthousiaste vertellers brengen de verhalen tot leven. Ook zijn er optredens en is er gelegenheid om een hapje te eten.

Van noord naar zuid
Het programma is verspreid over twee weken en loopt van noord naar zuid. Zo zijn er op 14 oktober lichtprojecties bij Fort Edam, kan Fort Spijkerboor worden bezocht en is ook zeker een bezoek aan het Boezemgemaal aan te raden. 15 oktober staan onder meer Vesting Muiden, Nieuwersluis en Fort Maarsseveen in het teken van We Sluiten de Linies. Wie meer wil kan 21 en 22 oktober verder zuidelijk afzakken voor het tweede deel van het evenement. Bijvoorbeeld naar Wijk bij Duurstede, Fort Everdingen en Woudrichem.

UNESCO Werelderfgoed
We Sluiten de Linies is een unieke manier om kennis te maken met de Stelling van Amsterdam -al 25 jaar UNESCO Werelderfgoed- en de Nieuwe Hollandse Waterlinie die in 2021 door UNESCO aan de werelderfgoedlijst is toegevoegd. Gezamenlijk staan zij bekend als de Hollandse Waterlinies.
Decennialang beschermen deze linies het westen van Nederland tegen vijandelijke troepen. In tijden van oorlog kon men grote stukken land onder water zetten waarmee twee vliegen in één klap werden geslagen: het land was onbegaanbaar voor soldaten, paarden en voertuigen en voor boten te ondiep om doorheen te varen.

Podcast Geheim Water
In opmaat naar het evenement is de 8D- podcastserie ’Geheim Water’ te beluisteren. Een tiendelige serie waarin het boeiende en urgente verhaal van de waterschappen en hun waterwerken in hetverleden, heden en toekomst van de Hollandse Waterlinies wordt verteld.

We Sluiten de Linies vindt plaats op 14, 15, 21 en 22 oktober Kijk voor het volledige programma op

www.wesluitendelinies.nl


Scroll naar boven