Datum

01-01-2022 - 01-03-2022

Tijd

Gehele dag

Winterwandeling Noordduinen

Wandelen door een afwisselend landschap van duinen, strand en bollenland.

Voor veel Noord-Hollanders houden de duinen op bij Schoorl. Wat daarboven ligt is toch niet meer dan zeewering. Een misverstand. Tussen Callantsoog en Den Helder ligt een duingebied met een heel aparte schoonheid. Deze Noordduinen zijn voor fijnproevers. Grijze duinen worden ze genoemd, een zeldzaam soort open en weids landschap. Ten westen van de steile duinhellingen ligt de Noordzee en het strand. Hier kun je heerlijk wandelen, druk is het er bijna nooit. Aan de andere kant ligt het vlakke polderlandschap met bollenvelden, lage duintjes en vogelrijke plassen.

Deze route staat uit drie wandelingen, die samen te combineren zijn tot een afstand van 13 km.

Botgat 2,2 km (rode route). Tot 2005 was het Botgat (ten noorden van de uitkijktoren) militair terrein, een schietbaan met veel beton. Dat heeft nu plaatsgemaakt voor een prachtig duinlandschap vol bloemen en vogels. Vanaf de uitkijktoren heb je een weids uitzicht.

Noordduinen 6,3 km (rode stippellijn). Een smal maar bijzonder duingebied tussen Callantsoog en Den Helder. De konijnenstand is er nog relatief goed en als gevolg daarvan broedt hier een van de laatste tapuitenpopulaties van ons land. Ook het contrast van de hoge duinen met vlakke polder is opvallend.

Zandpolder 4,5 km (blauwe route). Dit is nieuwe natuur. Bollengrond is omgetoverd tot ondiepe plassen waar het hele jaar door allerlei vogels te zien zijn. In de zomer bloeien de orchideeën er uitbundig en kleuren de oevers roze en paars.


Meer Info

Lees verder
Scroll naar boven